Dr Tiia-Linda Okas selgitab, miks organismis allergiad avalduvad

Allergoloog-immunoloog dr Tiia-Linda Okas selgitab Terevisioonis, miks organismis allergiad avalduvad ning miks organism vahel reageerib rohkem, vahel aga vähem. Saade oli Terevisiooni eetris 1. juunil.

Vaata saadet vajutades pildile ja loe allolevalt lisaks Ida-Tallinna Keskhaigla poolt koostatud kokkuvõtlikke punkte.

https://etv.err.ee/1096979/muutuvad-allergiad

  • Allergia on kiiret tüüpi ülitundlikkusreaktsioon: immuunsüsteem reageerib liiga tugevalt millegi ümbritseva suhtes, mis tegelikult on täiest ohutu.
  • Allergiadiagnoos saab põhineda 2 väärtusel: positiivne allergiatest ja sellega korreleeruv tervisekaebus. Kõigepealt peaks olema tervisemure ning testida tuleks alati nende allergeenide suhtes, millega võiks seda tervisekaebust seostada.
  • See, kui allergiline inimene parasjagu on, sõltub nii tervislikust seisundist kui sellest, milline on parasjagu keskkondlik olukord. Näiteks sel aastal on kase õietolmu hulk õhus olnud tublisti väiksem, kui eelmisel aastal ja allergikutel on seetõttu kergem.
  • Allergiad võivad avalduda igas vanuses ning elujooksul kas rohkemaks või vähemaks minna
  • Allergiat saab testida nahatorketestide ning vereanalüüsi abil. Positiivne testitulemus aga ei tähenda veel allergiat. Inimene võib olla tundlik: organism toodab antikehasid allergeeni suhtes, aga tegelikku reaktsiooni ei teki. See tähendab, et organism on justkui teinud vea ning toodab antikehasid, aga saab ise aru, et ta on selle vea teinud ja seda reaktsiooni ei järgne. Ta justkui parandab selle vea ära enne kui allergiline reaktsioon tekib.

Intervjuu otselink: https://etv.err.ee/1096979/muutuvad-allergiad

Allergeenidevabad SleepAngel unetooted on elumuutvad allergikutele ja astmaatikutele. Tutvu tootevalikuga ja -tehnoloogiaga siin: SleepAngel unetooted