Merily Loss - üks imeline naine oma kõige paremas voolamises.

Merily Loss on ettevõtja, ema kahele lapsele, abikaasa oma armsale mehele, peremees vahvale koerale ning kolmele kodule ja lisaks sellele veel iseenda aja ja une peremees! Kuidas mahutab noor naine oma kõigi ettevõtmiste keskele suhted lähedastega ning mis rolli mängid tema elus uni? Üks imeline naine oma kõige paremas voolamises. 

 

Sa oled kena, noor naisterahvas. Sa oled loonud kaks imeilusat eestimaist brändi Muuni ning Little URBY. Sul on abikaasa, kaks last ja vahva koer. Tundub, et sinu päevas võiks olla rohkem, kui 24h. Kuidas mõjutab sinu ettevõtlusteekond paarisuhet? Kas ettevõtja elu annab sulle pigem juurde vabadust või näpistad seda eelkõige oma paarilise arvelt?

Kõige tegemiseks on vaja leida tasakaal, et ükski osapool ei kannataks ja sellega ma tegelen teadlikult. Tihti küsitakse minult, et kas mu päevas on rohkem tunde, kui teistel ja ma ütlen ausalt, mul oleks vaja neid juurde, sest nii palju tegemisi jääb toimetamata. Eks ma prioritiseerin erinevaid asju, erinevatel päevadel. Kui esmaspäev mattub töö alla, siis teisipäev kuulub paarisuhtele ja näiteks kolmapäeva hõivavad lapsed. Paarisuhe, lapsed ja ettevõtluse kombo on toonud meieni kohtingud ajal, mil teised seda ei tee. Me elasime viimased 2,5 aastat ninapidi terve perega koos, kuna esmalt reisisime maailmas ja siis Eestis (minu töö tõttu). Tol hetkel ei jõudnud me teineteiseni, me olime küll kogu aeg kooos, aga mitte mõttega kahekesi. Nüüd pöörame teadlikult sellele tähelepanu ja kasutame selleks aega, mil lapsed on lasteaias. Nii võib mind õhtumeigi ja kontsadega kell 11.00 kinost leida või SPAst või ka spontaanselt Haapsalust uisutamast. Kell 16.00 saab lihtsalt deit läbi ja on aeg olla kodukana. Pean ausalt tõdema, et suurim kannataja on koer, sest tema lihtsalt kulgeb meiega kaasas ja eraldi tähelepanu saab ta siis kui minu jooksuring või pikem jalutuskäik päevaplaani mahub.

 

 

Kas pead oma ettevõtte tegemiste jaoks palju unetunde näpistama? Kui jah, siis mille kvaliteet langeb kõige enam?

Oi ei, une arvelt ei tee ma midagi. Minu jaoks on uni A ja O, see on alati nii olnud. Juba kooli ajal, kui tuli uni, läksin mina magama, saagu mis saab homsel kontrolltööl. Ma pigem ärkan enne teisi ja teen siis, aga õhtul ma ei suuda und edasi lükata. Mõni hommik on keeruline tõusta, aga üldiselt, kui on ikka vaja midagi teha, siis mul läheb juba õhinapõhiselt uni ära. Ja kui juhtub, et läksin liiga hilja voodisse, siis ma lihtsalt ei tõuse varem ja ei tee neid asju. Mingi teatav rahu on mu sees, et kõike ei jõua niikuinii ära teha, asjad ei jookse eest ja neid tuleb aina juurde. Muidugi noore inimesena on veidi keerukas olla see, kes läheb vara voodisse ja tõuseb enne kukke, sest kõik viimased peod olen ma nagu memmeke poole pealt magama jäänud.

 

Räägi, kuidas sa üldse jõudsid nende kahe ettevõtmiseni?

Ettevõtlus tuli ise minuni. Ma ei ole kunagi sellest unistanud ega selle suunas liikunud. Ma olen kasvanud põhimõttega, et töö peab inimesele meeldima, olulisem on see keskkond milles viibitakse ja need inimesed kellega koostööd tehakse. Teater sattus minu ellu gümnaasiumis ja nii oligi loogiline käik minna edasi õppima valguskujundaks ja sealt edasi tööle teatrisse. Ma olen väga palgatöö fänn, lihtne, murevaba, kell 17 paned ukse kinni ja kõik. Ettevõtjana oled sunnitud töötama 24/7. Ettevõtlus tuli minuni läbi ühe sõbranna, kes soovis turunduses abi ja sealt hakkas see kõik kujunema. Sündis Little URBY. Selle ettevõtte kaasasutaja lahkus paadist ja ma jäin üksi ning paralleelselt tol hetkel sündis ka MUUNI. Mu elus vist ongi nii, et kui midagi toimub siis toimub kõik korraga ja kui ei ole midagi, siis ongi vaikus. Me olime just tulnud tagasi maailmast ja täis energiat ning valmis toimetama, aga siis läks Eesti lukku (covid-19). Istusime siis abikaasaga ja mõtlesime, et kuhu oma energia nüüd suunata ja nii sündiski MUUNI - meie koroonabeebi. Täiesti juhuslikult, ilma eeltööta, lihtsalt tahtmisest midagi teha. Täna ma tean, et ettevõtlus on minu jaoks väga õige, sest ma saan ise oma aega planeerida ja otsustada, millele energiat suunan. Kõik, mis tundub ebameeldiv või vale, ma ei tee seda ja võin öelda, et elu on palju lihtsam. Muidugi on väga palju vastutust, muret, et kas sel kuul ikka palka saab maksta, mida teeb üldine majandus, hinnatõusud jne, aga eks see on loomulik osa selles maailmas.

 

 

Milline näeb välja sinu tavapärane päevakava? Alustad kindlasti oma päeva siidiste Muuni linade vahelt, aga mis edasi?

Minu päevad on väga kaootilised, ma olen üritanud luua rutiini ja rütmi, kuid see ei sobi mulle, mu keha annab kohe vastulöögi. Proovisin unerütmi saada väga konkreetseks 21.00 magama, kell 5.00 üles ja nüüd maadlen sellega, et mul ei tule enam und, keha ei lähe sügava une faasi ja ma ärkan pidevalt iga keeramise peale. Noh ühesõnaga ei mingit rutiini - kulgemine on võtmesõna. Hommikuti üritan siiski ärgata enne teisi, sest ma vajan seda rahu ja vaikust, et end käima saada. Koer saab esimese tähelepanu, kuna mulle meeldib jalutamas käia veel siis, kui maailm on vait - no umbes 6.30. Kindlasti vajan ma rohelist teed jasmiiniga, sest kohvi ma ei joo ja tegelikul asungi kohe tööle. On ka neid päevi, kus otse voodist avan meilid ja sotsiaalmeedia. Mu mõistus on sel hetkel värske ja nii hea on ära tegeleda klientidega, postitustega ning kõige kiirega. Kui lõpuks need päkapikud vooditest välja ronivad, olen muidugi saavutanud hea töölaine ja väga raske on seda pooleli jätta, aga õnneks mina neid lasteaeda ei vii - seega väike 30-minutiline paus on okei. Üldiselt teengi tööd hommikuti ja edasine päev kulgeb vastavalt vajadusele. On neid hetki, kus on vaja 10h tööd teha, sest uus toode peab trükki minema ja on ka neid hetki, kus mitu päeva ei tee midagi, sest ei ole energiat ja tahet. Neljapäevad on kujunenud minu päevadeks, siis käin hommikul trennis ja peale trenni ei ole enam töö energiat, nii et siis ma lebotan vannis ja loen ja olen niisama diivanipadi. Aga ma ütlen - kõik muutub pidevalt, kohe kui keegi jääb haigeks on hoopis teine rütm või kui me “kodu” vahetame (meil on neid mitu) muutuvad ka toimetused.

  

Kuidas mõjutab uni paarisuhet? Kas sul ja sinu paarilisel on kindlaid ühiseid uneriutaale koos ja üksi?

Me oleme täiesti erinevad inimesed. Mina olen lõoke ja tema on öökull. Tema tegutseb õhtul ja mina võtan hommikul üle. Kui me MUUNI veebilehte disainime või sisestame uusi tooteid, siis ongi nii, et tema alustab öösel midagi ja mina lõpetan hommikul. Kahekesi ühes voodis magades peavad partnerid teineteisega kohanema. Minu abikaasa on kaks meetrit pikk, mis tähendab, et ta magab voodis diagonaalis, kuna voodi on kaks meetrit pikk ja muidu on tal jalad üle ääre. Minu jaoks aga tähendab see seda, et kui lükkan jalad sirgeks kohtun mingite teiste jalgadega seal lõpus - väga häiriv. Seega mu magamisasendid on ilmselt aja jooksul kohanenud vastavalt temale. Laste kõrvalt ühiseid rituaale luua on keeruline. Meil on ka üks laps öökull ja teine lõoke, seega vastavalt neile me ka õhtuti või hommikuti toimetame.

 

 

 

Kuna uni on pea kõige alus, siis, mis on sinu jaoks hea une saladus?

Hea une saladus on toetav keskkond. Minu jaoks peab olema tuba pime ja jahe. Õige voodipesu, suletekk, SleepAngeli padi, siidist padjapüür (ei oleks arvanud, et see võib nii palju mõjutada) ja füüsiline aktiivsus päeval. Magan palju kehvemini kui olen terve päeva arvuti taga miskit toimetanud. 

 

Kui sa saaksid jagada ühe ja sinu arvates kõige tähtsama sõnumi inimestele une teemal, siis mis see oleks?

Ärge kunagi tehke midagi une arvelt. Uni on nii habras ja kui loomulikku unerütmi rikkuda, võib olla selle taastumine olla väga pikk protsess. Omast kogemusest võin öelda, et kui ikka terve kuu ei maga sügavalt, tekib hirm, et äkki ei juhtu seda enam kunagi. Naiste elus muutub palju, kui sünnivad lapsed. Ma ärkan siiani öösiti, sest mu keha harjus sellega ära, aga tegelikult ei ole see normaalne. Ma võin teha kõike, et toetada paremat und, aga keha vajab aega. Uneprobleemide korral tuleks abi otsida. See on nagu hambaauk, mida ise terveks ei ravi. Ja ma ei mõtle siin ravimeid vaid on olemas erinevaid tehnikaid, aparaate ja muud, mis abistab täisväärtusliku une saavutamiseks. 

 

Merily tegemisi saad jälgida tema instgrami kontol. Meie soovime Merilyle imelisi unenägusid ja südikust sama moodi edasi panna!